Masalah blog bersawang?

Blog dah berzaman tak update…. dah bersawang dah, mujur takde labah2 jer merayap-rayap kat dalamnya.

Virus blog bersawang nih adalah perkara lazim, yang bleh berlaku pada ramai blogger. Kadang2 ada blogger yang hebat dan rajin giler update sekalipun, tiba2 blog dia jadi bersawang. 😀 Sungguh!

Apatah lagi la yang tak serajin mana macam aku nih… sah2 lebih dari sawang lagi adanya… (ah.. korang pun lebih kurang jugak heh!). Ada masanya kita cemburu tgk blog2 member yang selalu update hampir tiap2 hari. Kita cuba nak update macam diorang… tapi tak pernah menjadi. Padahal, blog kita pun ada follower tetap – yg kemudiannya jadi tak tetap sebab ketidak-tetapan update kita tuh.

Kadang2 kita rasa rajin nak update, dan selalu update. Cuma bile kita post selalu, hampir tiap2 hari pun ada kadang2.. tapi bile orang tak masuk baca dan komen. Jadi malas nak update. Ada yang sekadar komen kat facebook share link kita di facebook jer. Pun bolehlah.. kira ada respon, tapi tak sebest kalu orang komen kat blog kita. Aku rasa.. nih masalah lazim masa skang.. facebook effect.

Jadi mungkin terserah pada tujuan ape kita wat blog. Jadi populis? Saje2 nak blogging? Entah, kalu aku tanya pada korang korang dan korang blogger pun.. korang pun tak tau nak jawab. Alah… korang pun lagi suka komen kat facebook jer… walaupun korang lebih suka orang komen kat blog korang hehe. (dah tuh jangan marahkan orang sebab tak komen kat blog korang tapi komen kat shared link blog update di FB jer muehehe.)

Well… it’s ok.. as long, peoples read it. 😉

Azam lagi.. nak update tiap2 hari bermula hari ini… harap2 berjaya… erm.. ape aku nak tulis kat sini aa.. ada idea2?