Banyak mende nak dibuat, tapi…

Banyaknya!… (banyak 3x).
Banyaknya bende nak dibuat, tapi tak tahu mana dulu nak dibuat. Dan kalau pun aku buat buat buat buat… kadang2 tak siap2 juga. Itu tak termasuk yang tengah2 buat, tiba2 bila mata celik…. “Lah! dah pagi rupenye!”.

Aritu sekali… bangun2 pagi, rupenye aku tetido kat meja pc. Dengan rasa sebelah tangan dah hilang sebab berbantal lengan, kene plak kabel saluran cecair merah tuh ter-block di penjuru meja. Pergh!!!! memang silap2 tangan tuh warna dah berubah  jadi lebam biru warna putih-star! 😀 (untuk jadi warna hijau sebenarnya amat mustahil la plak).

Aku selalu kata…
Too many things to do. Too little time to waste.
Ye la, entah bila la nak cukup kan…

Baiklah… sebenarnya, aku dulu-dulu boleh juga dalam mengatur kerja dan pekerja (nak kata pakar tuh tidaklah), tambah2 masa aku menjadi ‘pengurus bersama’ di syarikat kitorang dulu2 (yakni syarikat kecik yang takde la duit sangat bersama black_iii dan ada la sesapa lagi tu). Aku mmg selalu membaca teori dari pelbagai buku dan curian pengalaman orang lain juga hasil pemerhatian dan pemahaman. Aku dah belajar lama soal pembahagian subjek kerja. Kata orang putih, Job Delegation!. Iaitu:

4 Teori Asas Penyeliaan Tugasan:
– Urgent and important,
– Urgent but not important,
– Important but not urgent.
– Not important and not urgent

Erm.. kadang-kadang bende nih juga dikatakan sebahagian Time Management. Ah… persetankan itu semua. Undang2 dibuat untuk panduan, bukan penghalang. 😀 . Sama dengan teori2 seperti nih, ia cuma panduan… dalam situasi tertentu… tak payah ikut langsung pun takpe! Janji setel! Kan?

So skang… aku nak mula yang mana dulu? Ah! Mana-mana ajelah!