Alangkah kelakarnya manusia itu…

Rata2 kita yang sudah dewasa ini, tambah2 yang hidupnya sibuk, hectic, chaotic, dan whatever-tic (bukan mystic) akan… berasakan, yang alangkah indah dan mudahnya masa dulu2.

kidslife

Sememang mengeluh itu bukan lah perkara yang baik, tapi sebagai manusia yang sifatnya tidak sempurna (yang sempurna itu cuma 1, Allah yang esa) , kadang2 terlahir tanpa sedar ketidakpuasan, kekecewaan, keletihan dan segala bagai lagi.

Ini apply kepada hampir kesemua manusia, baik kaya, miskin, jahat, senang, susah, gemuk, kurus dan letaklah apa2 SIFAT sekalipun. Semuanya ada ketidaksukaan.

Tambah2 dalam dunia hari ini yang hidupnya adalah agak sukar, bertekanan, dan bermacam lagi, sebutlah ape2 pun SUASANA dan KEADAANnya.

Benar… sebagai Muslim dan beragama Islam, kita ada pembatasan dalam jiwa. Kita ada Qada’ dan Qadar sebagai rukun. Tapi… entahlah, kadang2 terjumpa juga orang yang agak alim, berugama, pun ada keluhan mereka tersendiri.

INGAT LAGI…

Masa kecil2 dahulu, hidup kita riang ria, tak payah pikir apa2. Main, jalan2, suka ria… Malas pegi sekolah buat pura2 sakit perut la, demam la… kemudian kita dah habis sekolah rendah.

Masuk sekolah menengah, kita pun cuma fikir bosan belajar, atau sibuk belajar nak lulus periksa. Ada juga yang bercinta monyet saat ini. Mudah sifirnya…

Apabila kita umur 16, 17, kita amat berharap dapat berumur 18 keatas, teringin nak jadi dewasa yang bebas dari hukum perlembagaan manusia. Kelakar juga, pembatasan umur 18 itu sebenarnya adalah 1 aras tak visible.

Yang belajar IPT kemainlah bersuka ria dan berpoya, ramai juga tak sedar diri, duit ‘pinjaman pelajaran’ jadi ‘pinjaman joli duniawi’. Hanya 10% dari ‘pinjaman itu’ digunakan untuk belajar, lebih dia? Aku tak mahu buat andaian, lu orang sendiri tahu ape lu orang buat.. ada laaa yang betul2 guna.. tapi berapa ramai? Ah.. alasan la korang..

Kemudian kita kerja, dengan impian nak beli itu dan nak itu ini begitu dan begini. Kita kejar mimpi selangit yang lazimnya 80% bersifat kebendaan. Oh come on! Tak payah lah korang nak berpura korang baik sangat awal2 dah pikir pasal akhirat konon… ada lah yang suci camtuh, tapi rasanya tak sampai 5% kapasiti populasi.

Dan kemudian… hidup kita pun dah jadi Matrix. Dah jadi larian tikus (rat race), lalu kita jadi tipikal dan stereotype. Yang memilih jalan sendiri dengan jalan sukar mereka, yang pilih playsafe terus hidup dengan kebosanan mereka… sampai mati. Yang ikut aliran angin begitulah sampai sudah…

Kemudian… akhirnya kita berasa dan berkata:

 Alangkah indahnya masa kecil2 dulu.. tak payah fikir apa2 pun, main… makan.. tidur… semua dah ada.

* Sedangkan, barangkali saat itu, kekusutan yang sama di alami oleh orang2 tua kita.  

Ah… alangkah kelakarnya manusia ini…

(ini sesaje random thought ok. 😉 )